Planken er overvurderet

jun
20

Planken er en overvurderet maveøvelse. There, I said it. Den seneste uges tid, har det været en stort fokus på denne maveøvelse pga. af et en dansker, har valgt at sætte verdensrekord i planken. Det har givet ham taletid på landsdækkende TV som fx. Go’ Morgen Danmark. Her sælges planken nærmest som en universal øvelse, som kan forbedre hele din fysik på rekordtid. Det er ikke tilfældet. Ikke dette indlæg vil jeg kort forklare hvad planken faktisk har af gode egenskaber, og hvilke egenskaber den altså ikke har, som medierne forsøger at give den.

Det kan planken
Planken er en fantastisk øvelse til at træne core-udholdenhed. Udholdenhed i coren er specielt brugbart i forbindelse med squat og dødløft, da det vil hjælpe dig med at holde et fornuftigt opspænd uden brug af træningsbælte. Planken kan muligvis også forsvares som en hypertrophy øvelse til maven, hvis man smider tiltrækkeligt med vægt på, til at man ikke kan holde sig i planken i mere end et minut. Alt mere end det er ren udholdenhed.

Det kan planken IKKE
Planken er ikke en helkropsøvelse, som den bliver fremstillet som i medierne. Dt er en core-øvelse, og påstår man, at man kan få flotte skuldre af at lave planken, så ved man ikke, hvad man taler om. Planken er ikke en god øvelse for at opnå en flot fysik, og kan ikke stå alene i et træningsprogram. At være god til planken er ikke ensbetydende med at man er i “god form”. Det betyder blot, at man er god til planken. Planken er ikke styrketræning men træning af udholdenhed. Du er ikke stærk, hvis du kan lave planke i 2 timer, du er udholden. Ligesom man ikke er stærk, hvis man kan løbe i to timer.

Kort sagt: Planken er ikke en magisk øvelse, som med et forandrer hele din krop. Den er et fint værktøj, men så heller ikke mere. Brug den til at træne udholdenhed i din core, og brug andre øvelser til at få din drømmekrop.

 

Leave a Reply